Næste år træder nye regler i kraft om tilgængelighed til webshops, og hovedparten af de største danske webshops lever ikke op til de kommende regler. Det viser en intern undersøgelse, vi har lavet i Vertica.
Denne klumme blev oprindeligt bragt i DetailWatch 7. november 2024.
Til næste år træder EU’s Accessibility Act i kraft, hvilket medfører en række regler om webtilgængelighed, som mange organisationer og virksomheder har lovmæssig forpligtigelse til at leve op til. Offentlige organisationer har allerede skullet følge en lov om webtilgængelighed siden 2018, men nu kommer turen altså til flere andre – heriblandt alle B2C e-commerce virksomheder.
Derfor har mange af Danmarks største webshops arbejdet på at forbedre tilgængeligheden i sine digitale løsninger. Men vi har hos Vertica foretaget en ny undersøgelse, der tyder på, at mange stadig er et stykke vej fra at være i mål.
Vi har undersøgt og analyseret de 100 største B2C-webshops i Danmark målt på antal besøgende – med særligt fokus på, om siderne kan navigeres uden brug af computermus, hvilket er et af de grundlæggende krav i WCAG-retningslinjerne (Web Content Accessibility Guidelines), som EU-lovgivningen tager udgangspunkt i.
Resultaterne viser, at 65 pct. af virksomhederne fejler på mindst 1 af vores 5 opstillede parametre i undersøgelsen. Det betyder, at kunderne hos de webshops ikke kan gennemføre et køb af et produkt uden at bruge mus.
22 pct. af webbutikkerne fejlede på mindst 2 af parametrene, og hos fem af de 100 største danske webshops kan man slet ikke komme forbi cookie-banneret uden mus, hvilket gør disse sider komplet utilgængelige med keyboard-navigation.
Går glip af salgspotentiale
EU og Eurostat vurderer, at helt op til 36 pct. af danskerne på et tidspunkt i livet vil være udfordret med at tilgå og navigere hjemmesider med for eksempel mus – for helt op til ti procent er tilgængelighed en permanent problemstilling.
Konsulenthuset Forrester anslår, at mennesker med handicap har en årlig, global købekraft på næsten 27.000 milliarder kroner. Dermed er der et kæmpe potentiale for øget omsætning for de virksomheder, der tilgængelighedsoptimerer sine webshops.
Mange virksomheder arbejder formentlig netop nu med at sikre god tilgængelighed på deres webshops, men ifølge vores undersøgelse er de fleste ikke i mål endnu.
Vi kan se, at flere af de store danske webshops allerede har et fokus på tilgængelighed, hvilket er rigtig godt. Problemet er imidlertid, at de tilsyneladende stoler for meget på automatiske tests som fx Google Lighthouse. Selvom Google Lighthouse og andre automatiske testværktøjer kan hjælpe med at forbedre tilgængeligheden af ens webshop, kan man ikke stole på, at de finder alle potentielle tilgængelighedsudfordringer.
Det vil kræve en kombination af automatisk og manuel test. Netop navigation med tastaturet er et af de succeskriterier, som automatiske tests ikke kan vurdere.
Derudover ser vi en tendens i markedet til, at flere internationale webshops integrerer plugins som AccessiBe eller UserWay som et quick fix til at have en tilgængelig løsning. Men disse plugins er ikke tilstrækkelige for at leve op til WCAG’s retningslinjer og succeskriterier, og de spiller sjældent godt sammen med den eksisterende kode.
Derfor bør danske virksomheder i stedet sørge for at indtænke tilgængelighed i sine design- og udviklingsprocesser, og så er det også vigtigt at få en tilgængelighedsspecialist til at udføre manuelle tests og ikke udelukkende sætte sin lid til de automatiske tests. I vores undersøgelse bruger vi Google Lighthouse som testværktøj, og selvom ens webshop er inden for den anbefalede Google Lighthouse score på mellem 90-100, så lever man altså ikke nødvendigvis op til tilgængelighedsloven.
Webtilgængelighed handler om mere end at undgå bøder
På nuværende tidspunkt er det svært at forudse, hvornår og hvordan sanktioner bliver udført efter EU-regulativets ikrafttræden. Men i Norge, der er længere fremme i lovgivningsprocessen, er der blevet uddelt bøder på adskillige hundredetusinde kroner til virksomheder og organisationer.
Selvom udsigten til bøder kan være en god motivation, rækker betydningen af god tilgængelighed på webshops længere end overholdelse af en lovgivning, meromsætning og brandimage. Det handler om at gøre hverdagen nemmere for de danskere, der lever med et handicap.
At mange indsatser om tilgængelighed så samtidig vil være med til at forbedre den generelle anvendelighed på danske webshops, kan man som forbruger og e-handelshus, jo kun glæde sig over.
Endelig risikerer webshops at få en SEO-mæssig (search engine optimization) ulempe, hvis der ikke er styr på tilgængeligheden. En amerikansk undersøgelse udført i samarbejde mellem Semrush og Builtwith af næsten 850 websites viser, at god webtilgængelighed har en positiv indvirkning på SEO.
Undersøgelsen afslørede, at hjemmesider, der lever op til retningslinjer for tilgængelighed, oplevede en gennemsnitlig stigning på 12 pct. i trafikken, og 73 pct. af siderne oplevede en stigning i organisk trafik.
Derfor vil det også være godt for forretningen, blandt andet fordi god tilgængelighed vil gøre det lettere for søgemaskinerne at indeksere ens webshop. Det forbedrer forudsætningerne for højere rangeringer, da søgemaskiner som Google favoriserer brugervenlige og tilgængelige sider.