Kundedata. Det klinger ikke ligefrem sindsoprivende vel?
Men hvad så, hvis vi i stedet kaldte det indsigter? Segmenter? Målgrupper? Eller måske: en indtjeningsmulighed?
Er nysgerrigheden så pludselig vækket?
For det er lige netop de ting, du kan opnå, hvis du arbejder indgående med at tracke, opsamle, analysere og aktivere dine kundedata i interaktionen med dine kunder.
Hvordan? Det vil vi sætte fokus på i dag.
Mere data, mere indsigt
Tiden, hvor man som e-commerce virksomhed baserede sine digitale marketingindsatser på synes- eller gisninger om målgruppen, er forbi. The era of data driven decisions has arrived! (og gudskelov for det!)
Med så mange muligheder for at indsamle kundedata og udnytte den til at skabe bedre kundeoplevelser eller afdække nye forretningsmuligheder, er det et åbenlyst arbejdsområde for de fleste marketing og salgsafdelinger – og en (næsten) for lavthængende frugt til at lade være.
Og når der samtidig findes mange forskellige og velfungerende MarTech-løsninger, der kan hjælpe dig i dette arbejde, er det egentlig blot om at komme i gang.
For med den rette indsamling og behandling af kundedata kan du blandt andet:
1. Inddele i de rette segmenter og prioritere dine indsatser
Hvert år allokeres der i digitale marketingafdelinger store budgetter til indsatser, som ikke lykkes efter hensigten. Og ærligt; der skal være plads til at teste ting af, afprøve hypoteser og løbe linen ud indimellem.
Men faktum er, at et indgående kundekendskab i mange tilfælde kan mindske risikoen for fejlslagne digitale marketingtiltag.
Med andre ord: Medmindre du virkelig nyder at bruge både budgetter og ressourcer på tiltag uden effekt, bør du dykke dybere ned i dine kundedata. Få et indblik i, hvem dine hovedsegmenter er, hvad deres adfærd er, hvilke af dine medieplatforme, de særligt benytter sig af, og hvilke annonceformer og indholdstyper, de interagerer med.
For det er netop de kundedata, og de indsigter, der kan hjælpe dig til at fokusere på de mest værdiskabende aktiveringer og kanaler i din digitale marketingstrategi.
2. Personalisere dine aktiveringer på tværs af kanaler
Kundedata kan dog ikke alene hjælpe dig ift. prioriteringer. Hvis du er i stand til at tage arbejdet med kundedata et skridt videre og aktivere indsigterne, kan du nemlig også påbegynde arbejdet med personalisering.
Og personaliseret digital markedsføring og kommunikation i form af de rette anbefalinger, det rette indhold og de helt rigtige, rammende budskaber, kan gøre en stor forskel for dine kunderelationer – og dine udgifter.
En undersøgelse fra Mckinsey viser bl.a. at du vha. personalisering kan:
- Reducere din customer acquisition cost med op til 50%
- Løfte din omsætning med mellem 5-15%
- Og øge din marketing ROI med mellem 10-30%
For med personalisering skaber du stærkere bånd til dine kunder, og giver dem oplevelsen af en reel relation til dit brand. Du viser dem, at du ved, hvilke produkter, ydelser eller sager, de går op i, og at du har styr på, hvor de befinder sig i købsrejsen – samt hvilket indhold, der skal hjælpe dem videre.
3. Stille skarpt på churn
Ved du først, at du står til at miste en kunde, når først kunden allerede er tabt? Så arbejder du sandsynligvis ikke i dybden med din kundedata og churn prediction.
Med adgang til større mængder 1. partsdata fra dine kunder kan du bl.a. benytte AI-tools, f.eks. indbygget i en CDP, til at begynde at arbejde med churn prediction – og ikke mindst prevention!
Når du lægger en indsats i churn prediction, kan du i højere grad forudse, når kunder begynder at udvise adfærd, der tyder på, at de snart vil churne og forlade dit brand. Og når du kan det, kan du også nemmere vurdere, hvad der skal til for at vende udviklingen.
Arbejdet med kundedata og churn prediction kan altså potentielt fastholde en større andel af jeres eksisterende kunder – og derved også en del af jeres indtægter.
4. Optimere mod customer lifetime value
Og så er der – ej at forglemme – arbejdet med Customer Lifetime Value. Altså: hvor meget vil en kunde være værd over al den tid, de forbliver kunder hos dig? Beregninger med udgangspunkt i spørgsmålene ”Hvor ofte handler de hos dig? Hvor stor er ordrestørrelsen? Og hvor længe, er de kunder hos dig?” danner et (forudset) overblik over dine kunders værdi in total.
Når du har overblikket, kan du begynde at inddele dine kunder i CLV-segmenter. Disse segmenter kan du herefter bruge i f.eks. din betalte annonceringsindsats. Enten til at ramme de kunder, der har den bedste CLV eller til at optimere din annoncering ud mod nye potentielle kunder, der har samme træk som dine segmenter med en høj CLV.
Således kan du nu optimere annoncering mod de kunder, der kommer til at give størst afkast for din forretning både nu og på sigt.
5. Skabe en bedre offering ud mod leverandører
Og så er der til slut også en fordel ift. retail media og indsigter. Mange markedspladser eller virksomheder, der formidler et større udvalg af forskellige brands overfor deres kunder, arbejder allerede med - eller kunne med fordel arbejde med - retail media. Altså, det at sælge placeringer og promoveringer til leverandører gennem f.eks. search on site, product recommendations, e-mail marketing og posts på sociale medier.
Helt grundlæggende er du dog som virksomhed i konkurrence med en lang række digitale medier, når du begynder at udbyde retail media online. Af samme grund skal din ydelse ud mod dine kunder også stå skarpt, og du skal kunne fremvise tal, der understøtter at et medieindkøb hos din virksomhed giver resultater ud over den grundlæggende kobling til dit brand.
Og her kan kundedata hjælpe dig på to punkter.
Først: Har du et indgående kendskab til din målgruppe, kan nemmere argumentere for værdien af din medieplacering, fordi du kan præsentere tal på, hvor stor en andel af dine kunder og besøgende på websitet, der er i annoncørens målgruppe – og hvor mange relevante eksponeringer, de vil få ud af et indkøb hos jer.
Derudover kan kundedata også bruges til segmentering, som gør annoncørerne i stand til at købe ind i eksponeringer overfor udelukkende bestemte segmenter i stedet for alle besøgende – hvilket også gør jeres medieplaceringer mere værdifulde – og værdiskabende.
Kundedata er altså en vigtig brik ift. både at kunne præsentere relevant sponsoreret indhold på tværs af kanaler og platforme, og samtidigt argumentere for prisen på dine forskellige retail media-placeringer.
Løber du med databolden?
Alt i alt er der altså masser af steder, hvor et indgående arbejde med kundedata kan hjælpe til at give din forretning et løft, optimere din indsats med digital marketing og sikre de værdifulde relationer til dine kunder.
Måske det var på tide, du fik kigget dybere ind i dine kundedata?