Forestil dig dette: Du har lige lanceret dit nye, smukke website. Farverne popper, skrifttyperne danser, og animationerne får folk til at måbe. Men så kommer det uundgåelige spørgsmål fra den opmærksomme kollega, der altid har en finger på pulsen: "Lever det egentlig op til kravene for webtilgængelighed?"
Panik! Hvad nu hvis din fantastiske nye side ikke er tilgængelig for alle, der kunne få glæde af den? Og hvad hvis den ikke lever op til de kommende krav i EU Accessibility Act, som du jo godt nok har hørt kommer i juni 2025, men som du ikke riiigtigt har forholdt dig til endnu?
Bare rolig, vi har din ryg. At gøre dit website tilgængeligt er ikke så skræmmende, som det lyder. Faktisk kan det være en fantastisk mulighed for at gøre din online tilstedeværelse endnu bedre og nå ud til flere brugere.
Et øget fokus på accessibility er nemlig også et øget fokus på din brugeroplevelse for alle dine brugere – og ikke kun dem, der har en form for handicap eller funktionsnedsættelse, der begrænser eller besværliggør deres brug af dine digitale produkter.
Derfor er det både en etisk, juridisk og forretningsmæssigt god idé at gøre dit website mere tilgængeligt. Og endnu bedre er det, hvis I også kan lykkes med at gøre webtilgængelighed til et fast punkt på dagsordenen i alle jeres digitale projekter.
Det er trods alt federe at være på forkant end på bagkant. Så lad os se nærmere på, hvordan du får det lange, tilgængelige ben foran.
Webtilgængelighed for nybegyndere

Først og fremmest er det vigtigt at forstå de grundlæggende principper i webtilgængelighed, som defineret af Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). WCAG 2.1 er opdelt i fire hovedprincipper:
- Opleveligt (Perceivable): Sørg for, at alle brugere kan opfatte indholdet. Dette inkluderer brug af tekstalternativer til billeder, tilgængelige multimedier og passende farvekontraster. Tænk på det som at sikre, at alle kan se og høre din fantastiske PowerPoint-præsentation af dine to uger på Bali – det skal alle jo opleve.
- Betjeneligt (Operable): Alle funktioner på websitet skal kunne bruges med forskellige indgangsvinkler, såsom tastatur eller skærmlæser. Sørg for god og intuitiv keyboard-navigation og undgå for mange tidsbegrænsninger.
- Forståeligt (Understandable): Indholdet skal være læsbart og forståeligt. Brug klart og enkelt sprog, forudsigelig navigation og hjælp til at udfylde formularer. Hvis du nogensinde har forsøgt at samle et IKEA-møbel uden vejledning, ved du, hvor vigtigt dette er.
- Robust (Robust): Websitet skal være kompatibelt med forskellige hjælpemidler og browsere. Brug korrekt HTML og ARIA (Accessible Rich Internet Applications) for at sikre dette. Tænk på det som at bygge en bro, der kan holde til både biler, cykler og fodgængere – det skal kunne klare lidt af hvert og holde i lang tid.
Hvis du forstår tankegangen bag disse fire principper, behøver retningslinjerne i WCAG ikke at være kedelig udenadslære. Så bliver det i stedet en måde at skabe retning for hele udviklingsprocessen – uanset om du er designer, UX’er, udvikler eller tester. Og det er der, vi gerne vil hen.
Start med designet
Langt de fleste it-løsninger i dag udføres via agile udviklingsprocesser. Og langt de fleste agile udviklingsprocesser starter med, at man designer løsningen.
Derfor er designfasen et vigtigt udgangspunkt for webtilgængelighed. Ved at tænke tilgængelighed ind i designet fra starten, kan du undgå mange potentielle problemer senere. Her er nogle designaspekter, du skal overveje:
- Farver og kontraster: Vælg farver, der opfylder kontrastkravene, for at sikre læsbarhed for alle brugere. Brug værktøjer som Contrast Checker for at evaluere farvekontrasterne. Husk, en blå tekst på en grøn baggrund kan måske være smukt, når du lige sidder med det efter 5 timer i Figma, men dine brugere vil nok være uenige.
- Typografi: Brug skrifttyper, der er nemme at læse, og sørg for tilstrækkelig linjeafstand. Hierarkiske typografier hjælper med at skabe en klar struktur i indholdet. Det vil alle dine brugere sætte pris på – også dem der har glemt sine læsebriller.
- Navigation: Design intuitiv og letforståelig navigation med klare og beskrivende etiketter. Sørg for, at navigationselementer kan tilgås med tastatur alene. Ingen ønsker at fare vild på dit website, så gør det nemt som en vandrerute med masser af skilte.
- Billeder og multimedier: Tilføj alt-tekster til billeder og undertekster til videoer for at gøre dem tilgængelige for brugere med syns- eller hørevanskeligheder. Forestil dig, at du beskriver billederne for nogen over telefonen – hvad ville du sige?
Der findes mange anvendelige plugins til Figma og Miro, så man løbende kan tjekke op på tilgængeligheden, mens man designer. Det kan være en sand accessibility-life-saver, så man for eksempel ikke ender med at have to primære farver i sit design, der ikke lever op til kravene. Eller en font, der skal blæses helt op i størrelse 120 for at kunne læses ordentligt.
Bedst i test

For at sikre, at dit website er tilgængeligt, er det vigtigt at teste det regelmæssigt. Brug en kombination af automatiske og manuelle tests for at få et nuanceret billede af din tilgængelighed:
- Automatiske Tests: Værktøjer som Google Lighthouse, WAVE og axe DevTools kan give en hurtig indikation af tilgængelighedsproblemer. Husk dog, at de kun kan identificere omkring 50% af problemerne. Tænk på dem som din pålidelige men lidt glemsomme assistent.
- Manuelle Tests: Udfør manuelle tests for at få en dybdegående vurdering af tilgængeligheden. Brug skærmlæsere, simulér forskellige funktionsnedsættelser, og gennemgå kode og indhold manuelt.
Derfor er vores råd at indlægge faste tests i udviklingsprocessen, så I får gjort det til en god vane at teste webtilgængeligheden undervejs. Det er også den bedste måde at fange ting i opløbet i stedet for at skulle bruge udviklingstimer på rettelser, når QA’erne finder fejlene senere.
Faste tests. Så er I altid et skridt foran jer selv.
Vi har skrevet et indlæg om, hvordan du bedst tester dine løsninger for webtilgængelighed her.
Henning Nielsen, Lead UX Consultant hos Vertica.
Uddan dine medarbejdere og fordel ansvaret
Hvis I virkelig vil lykkes med webtilgængelighed, skal det være et fokus på tværs af hele organisationen. Det vil sige på tværs af flere forskellige personer og af alle relevante faggrupper.
En tilgang, vi ofte ser, er, at man udpeger en enkelt person til at være accessibility-ansvarlig – oftest en UX’er eller en digital designer – og så regner man ellers med, at vedkommende har styr på det. Men den person vil ofte kæmpe en tabt kamp på forhånd.
Der er nemlig mange elementer på tværs af design, UX, udvikling og web-redaktion, der skal være styr på, og derfor er det bedste, hvis man kollektivt kan øge forståelsen for webtilgængelighed i organisationen.
Det gør man bedst ved at udvælge nogle personer med interesse for emnet på tværs af de forskellige discipliner og uddanne dem i accessibility-kriterier og forskellige løsningsformer i hvert led af udviklingsprocessen. Sørg også for, at uddannelsen henvender sig til den specifikke faggruppe.
På den måde sikrer I, at jeres webtilgængelighed ikke bliver bundet op på en enkelt persons viden, og I kan samtidigt fordele ansvaret ud på de forskellige faggrupper, så én person ikke behøver at vide alt om accessibility fra backend til CMS.
Ved at fordele ansvaret og sørge for fagspecifik uddannelse gør I accessibility til en langt mere overskuelig størrelse. For at adfærdsændringen skal ske, er det bedre at mange medarbejdere ved lidt om accessibility i stedet for at en eller to personer skal vide det hele.

Løbende vedligeholdelse
Det er vigtigt at betragte webtilgængelighed som en kontinuerlig proces, der kræver løbende opdatering og vedligeholdelse. Integrer tilgængelighed i jeres agile udviklingsprocesser, og sørg for regelmæssige audits og opdateringer:
- Løbende Monitorering: Brug automatiske tests som en fast del af udviklingsprocessen for at identificere problemer tidligt. Tænk på det som dit digitale sundhedstjek.
- Regelmæssige Audits: Gennemfør dybdegående manuelle audits med jævne mellemrum for at sikre, at websitet forbliver tilgængeligt. Ligesom at få bilen synet – det opretholder værdien og sørger for at man undgår nedbrud eller bøder.
Ring til en ven
Vi har fuld forståelse for, at det ikke nødvendigvis er alle virksomheder, der kan sætte de nødvendige ressourcer (personer/tid) af til at skabe et kollektivt fokus på accessibility.
I så fald vil vi anbefale, at man rotter sig sammen med sit digitale bureau. Uden at gøre dette indlæg til en reklamesøjle, kan vi i Vertica tilbyde både rådgivning i accessibility, audits af jeres eksisterende løsninger og selvfølgelig udvikling af features med webtilgængelighed i fokus.
På den måde kan I godt outsource accessibility-området til jeres bureau, men vi vil alligevel advokere for, at I også gør det til et fokus internt i organisationen, da det vil styrke jeres forretning og jeres udviklingsprocesser.
Men hvis du får brug for hjælp, er vi altid tilgængelige til en snak om tilgængelighed.