Mange virksomheder tyer til overlays og plugins i håbet om at imødekomme de stigende krav til webtilgængelighed. Problemet er imidlertid, at værktøjer som accessiBe og UserWay ikke lever op til kravene – i nogle tilfælde modarbejder de decideret dit websites funktionalitet. Vi fortæller, hvad du skal gøre i stedet.
Alle, der arbejder med B2C e-commerce, har efterhånden hørt, at kravene for webtilgængelighed bliver skærpet i forbindelse med udrulningen af EU’s Accessibility Act i juni 2025.
Derfor har mange af virksomhederne også arbejdet aktivt med at forbedre webtilgængeligheden i deres digitale løsninger.
Det kan vi rigtig godt lide.
Dog er der også mange, der har implementeret overlays som accessiBe, AudioEye, EqualWeb og UserWay i håbet om, at disse integrationer kan være et quick fix, der på magisk vis løser alle accessibility-problemer på et website eller i en app.
Det kan vi ikke rigtig lide.
Disse løsninger lever nemlig ikke op til WCAG-kravene, som er dem, EU tager udgangspunkt i. Og så spiller de sjældent godt sammen med den eksisterende kode, så faktisk skaber de ofte flere problemer med tilgængeligheden i dine løsninger, end der var i forvejen.
På den måde får virksomhederne falsk tryghed, og brugerne får en dårligere og mindre tilgængelig oplevelse. En vaskeægte lose-lose-situation.
Hvorfor du ikke bør bruge accessibility overlays
Det virker som en dejligt nem løsning at inkorporere et overlay som accessiBe eller UserWay og vupti dupti, så har du styr på webtilgængeligheden.
Og nemt er det da også. Det er desværre bare ikke nogen god løsning. Som i slet ikke. Selvom ham den lille, blå mand da ser meget sød ud.
Accessibility overlays adresserer slet ikke de underliggende accessibility-problemer som et website eller en app måtte have. De tilføjer blot et lag af kode til den eksisterende løsning – hvilket faktisk ofte gør problemerne endnu værre, fordi den eksisterende kode ikke er egnet til det. Dette kan for eksempel resultere i, at dine digitale løsninger ikke kan bruges med assisterende teknologi såsom skærmlæsere.
Det er grundlæggende ikke en god tankegang, at man skal tilpasse funktionaliteten eller brugeroplevelsen for at leve op til accessibility-kravene. Det svarer lidt til at glemme gæret i din bolledej for så at prøve at tilføje det, efter bollerne er bagt halvt eller helt færdige. Det bliver aldrig rigtig godt.
Overlays og plugins skal typisk også aktiveres manuelt, hvilket er direkte i strid med WCAG-retningslinjerne, som tydeliggør at interface, farver, navigation osv. skal være gjort tilgængelige som standard.
Derudover er disse overlays og plugins typisk bygget op omkring automatiske test-tools som Google Lighthouse, som generelt kun fanger cirka halvdelen af de mulige accessibility-issues på et website.
Dermed skaber værktøjerne en falsk tryghed om, at man er i mål, selvom man sandsynligvis er langt fra. Det betyder, at du kan ende med at stå med en lang næse og en kæmpemæssig bøde, når EU-lovgivningen træder i kraft i juni 2025.
Og så måske det værste af det hele: Overlays til accessibility er ret dyre sammenlignet med at få udviklet tilgængeligheden ind i sine digitale løsninger på ordentlig vis. Så du betaler faktisk overpris for et produkt, der på ingen måde tjener sit formål. Av, hva…
Hvad skal du så gøre for at øge din webtilgængelighed?
Måske du nu har fanget, at vi i Vertica ikke ligefrem er fans af accessibility-overlays?
Så nu må vi hellere komme med et løsningsorienteret alternativ. Dog er svaret måske lidt kedeligt i dine ører: Der findes ikke et quick-fix til accessibility.
Hvis du og din virksomhed virkelig vil lykkes med at øge webtilgængeligheden i jeres løsninger, så skal det tænkes ind i både jeres design- og udviklingsprocesser fra start. Det er og bliver den bedste måde at sikre, at jeres løsninger bliver fuldt tilgængelige.
Hvis du har brug for en guide til den del, så har vi skrevet den her.
”Men hvad så med vores nuværende website og app?” spørger du så.
Det kan også sagtens løses, men ikke med et overlay eller et plugin. Her er vores anbefaling, at du først udfører både automatiske og manuelle tests af dit website og/eller din app. Det har vi også skrevet et indlæg om.
Når du så kender til de eksisterende accessibility-problemer handler det om at få prioriteret opgaverne og få en accessibility-kyndig udvikler og/eller UX’er til at udrede fejlene, så I sikrer compliance, inden hammeren falder fra juni 2025.
Hvis I ikke har nogen accessibility-eksperter i huset, så tropper vi gerne op med god rådgivning og en klar handlingsplan. Bare skriv en mail, eller giv os et kald. Vi er altid… tilgængelige.