I juni 2025 træder EU’s nye direktiv om webtilgængelighed i e-handel i kraft. Det betyder, at alle e-commerce virksomheder snart skal have fuldstændig orden i sit digitale penalhus. Bare rolig, vi hjælper dig med at farvekoordinere dine blyanter.
Accessibility, eller webtilgængelighed på jysk, er et velkendt fænomen for enhver, der arbejder med digitalt design, UX og webudvikling. Kort sagt handler det om at gøre sine digitale produkter mere tilgængelige for brugere, der har en form for handicap, som besværliggør deres brug af digitalt indhold. Det er der som sådan ikke noget nyt i.
Hvad der til gengæld er nyt, er EU’s Accessibility Act, der træder i kraft i juni 2025. Med sig fører det en række retningslinjer om tilgængelighed, som mange organisationer og virksomheder har lovmæssig forpligtigelse til at leve op til. Heriblandt alle B2C e-commerce virksomheder.
Hov, vent lige! Inden du hiver håret ud og hasteindkalder Lone fra Legal, så slå lige koldt vand i blodet engang. Du har som sagt noget tid til at få styr på det, og der er masser af hjælp at hente. Blandt andet hos os.
Så lad os i første omgang forklare: Hvad der sker. Hvilke faktorer du skal være særligt opmærksom på i forhold til e-commerce. Og hvorfor tilgængelighed faktisk er en rigtig god ting - både for (alle) dine brugere og for din forretning.
Hvad betyder EU’s direktiv for e-commerce?
Når EU vælger at indføre et Digital Accessibility Act handler det først og fremmest om at danne en lovmæssig ramme omkring de initiativer, der i forvejen er taget for at øge den digitale tilgængelighed online.
Dette er blandt andet de velkendte Web Content Accessibilty Guidelines (WCAG), der længe har dannet grundlaget for god skik og orden, når det kommer til at øge tilgængeligheden i sine digitale produkter.
Antallet af virksomheder, der har taget de frivillige WCAG-retningslinjer til sig er imidlertid begrænset, hvorfor EU altså har besluttet at svinge hammeren og indføre lovkrav. Lovkravene svarer i høj grad til retningslinjerne i WCAG 2.1, så hvis du har holdt dit website up-to-date på den front, er du godt på vej. Hvis ikke, så behold læsebrillen på.
Helt konkret indeholder direktivet en række forskrifter for, hvordan digitale produkter og løsninger skal gøres mere tilgængelige for alle brugere, uanset handicap eller funktionsnedsættelser. Disse forskrifter gælder for offentlige websites, netbanker, telekommunikation, forsyningsselskaber, sundhedsvæsenet, uddannelser og sidst men ikke mindst: E-commerce.

Hvad skal vi have styr på ift. webtilgængelighed i min virksomhed?
Selvom vi tidligere skrev, at du har god tid til at få styr på de nye krav til digital tilgængelighed, så ved vi også godt, hvor hurtigt den digitale verden drejer rundt.
Derfor er det en rigtig god idé at få accessibility-bolden til at rulle allerede nu, så I er helt klar til juni 2025. Det er desuden værd at pointere, at et fokus på de nye retningslinjer ikke kun sikrer, at I undgår bøder, det kan også være en konkurrencemæssig fordel for jeres virksomhed. Men mere om det i næste afsnit.
Her får du først 4 råd til, hvad der er godt at få styr på snarest muligt, så I får søsat arbejdet med webtilgængelighed:
- Overholdelseskrav: Fang både hoved og hale i de nye tilgængelighedsstandarder for e-commerce og sørg for, at alle jeres digitale platforme (på sigt) opfylder disse krav.
- Tidsplanlægning: Skriv datoen 28. juni 2025 med fede bogstaver i kalenderen og sammensæt en tidsplan, der sikrer, at I får gennemgået og opdateret jeres digitale produkter og platforme tidsnok til at overholde deadlinen.
- Ressourceallokering: Afsæt tilstrækkelige ressourcer, herunder tid, penge og personale, til at implementere de nødvendige ændringer, så I kan opfylde overholdelseskravene uden at gå i sprint-mode lige før deadline. Vores erfaring er, at det første større accessibility-run kan tage alt mellem 100 og 600 timer per webløsning eller app – afhængigt af størrelse og kompleksitet.
- Test og validering: Gennemfør omfattende tests og valideringer for at sikre, at de opdaterede digitale platforme fungerer korrekt og er nemt tilgængelige for alle brugere. Der kan også opsættes overvågning af features, så man automatisk bliver notificeret, hvis alt ikke virker, som det skal.
Nødvendigt for nogle, godt for alle. Også din forretning.
Det er selvfølgelig en fordel i sig selv at undgå bøder og en retssag, men det øgede fokus på webtilgængelighed medfører også en række forretningsmæssige fordele, der er til at tage og føle på.
Først og fremmest anslår EU, at det er cirka 27% af den europæiske befolkning, der har en form for permanent eller midlertidigt handicap eller funktionedsættelse, som begrænser deres brug af digitale produkter og services. I Danmark er tallet 36%. Det må siges at være en markant markedsandel, næsten uanset hvilken branche du er i.
Et fokus på webtilgængelighed kan altså udvide din målgruppe og åbne døren til et segment, som du måske har overset i dine brugerundersøgelser. Der er således mulighed for vækst og en konkurrencemæssig fordel i at gøre sine digitale produkter tilgængelige for dette segment, ligesom det kan øge kundetilfredsheden.
En anden fordel ved tilgængelighed er, at det er guld værd for SEO. Du får nemlig gennemgået strukturen bag dit website, hvilket gør det lettere for Google at indeksere og forstå indholdet. Desuden er tilgængelighed ofte forbundet med semantisk HTML, mobilvenlige layouts og meta-optimerede billeder - allesammen faktorer, der sender dit website til tops hos Google.
Samlet set er et øget fokus på webtilgængelighed også et øget fokus på din brugeroplevelse. Fra synshandicappede, der har brug for skærmlæsere, til personer med motoriske vanskeligheder, der har brug for alternative navigationsmuligheder, giver en tilgængelig e-commerce platform alle brugere mulighed for at interagere med dit brand på en meningsfuld måde.
Du skaber således en mere inkluderende og tilgængelig onlineoplevelse, der gør det nemmere for alle dine brugere at nyde købsrejsen hos jer. Og en god brugeroplevelse er altid god business.
Konklusion
Vi ved godt, at den umiddelbare reaktion på ny, digital lovgivning ofte kan give lidt angstens sved. Vi husker alle de spæde GDPR-dage. Men vi vil gerne advokere for, at det er anderledes denne gang.
EU’s Accessibility Act er alletiders mulighed for dig og din virksomhed til at gå jeres digitale produkter efter i sømmene og skabe en forbedret brugeroplevelse. Det åbner døren til et stort, undervurderet markedssegment, men det gør også oplevelsen bedre for Morten, far til 3, der kun har en halv hånd ledig til at bestille dit produkt på sin iPhone.
Der er altså både brugermæssige, forretningsmæssige og samvittighedsmæssige fordele ved at investere i tilgængelighed. Hvis I har brug for hjælp til at kickstarte jeres indsats på området, står vi selvfølgelig klar med gode råd og vejledning. Vi hjælper gerne med alt fra den indledende audit til de sidste linjer kode - bare giv os et kald.
Du er også velkommen til at hente vores white paper om webtilgængelighed, hvor vi step-by-step guider dig igennem, hvordan du sørger for at leve op til kravene i EU’s nye direktiv.