Som noget nyt har ChatGPT har fået en indlejret søgefunktion, der er koblet op på Bing. Men hold your horses! For selvom SearchGPT er en meget bekvem løsning, så performer Google stadig bedre på langt de fleste søgninger – også dem med AI.
Til gengæld tyder det på, at ChatGPT Search er en smule bedre på lange, komplekse søgninger.
Måske du er en af dem, der fra dag 1 har brugt ChatGPT som søgemaskine i stedet for Google? I så fald har du - forhåbentlig - også opdaget, at det ikke var den bedste idé.
For ChatGPT har aldrig været tænkt som en søgemaskine, og derfor har den også sjældent givet knivskarpe og korrekte svar på klassiske søgetermer. I mange tilfælde har AI’en sågar opfundet egne resultater eller fakta, hvilket ikke ligefrem er ideelt.
Dette ændrede sig dog tidligere i år, da OpenAI lancerede SearchGPT, og nu har de altså taget skridtet videre og inkorporeret søgefunktionen direkte i ChatGPT. Den ser således ud i brugerfladen:

OpenAI forklarer selv, at søgefunktionen, der er bygget op på Bings indeks, nu effektivt gør ChatGPT til en funktionel søgemaskine. Dermed har de indirekte også sagt, at du nok ikke skulle have brugt den til dine søgninger før nu. Oh well…
Som e-commerce virksomhed bør du dog hæfte dig ved én ting – Bing. For det at ChatGPT Search bruger Bing som søgemaskine betyder nemlig, at du fremover potentielt skal til at tænke meget mere i SEO på den front også, hvis du vil sikre, at du binger ud i søgeresultaterne hos ChatGPT.
Og nu til det store spørgsmål: Kan den hamle op med Google?
Google til det hurtige. ChatGPT til det komplekse.
Det korte svar på spørgsmålet ovenfor er ”nej”, ChatGPT Search kan ikke hamle op med Google. Endnu.
I hvert fald ikke når det gælder de mange små søgninger, som vi foretager i dagligdagen.
Vi har testet ChatGPT Search og konklusionen er blandt andet, at den på korte, praktiske søgninger om for eksempel vejret eller lokationer stadig har tendens til at give forkerte svar. Derudover kan den også fortsat finde på at opdigte information eller linke til 404-sider, som ikke længere er i brug.
På den slags søgninger er Google altså fortsat overlegen, og har et langt bedre setup og indeks end Bing, hvilket blandt andet er forklaringen på de undervældende søgeresultater på praktiske spørgsmål. Derudover er ChatGPT fortsat primært en sprogmodel, og kræver derfor ofte mere detaljerede prompts for at kunne give gode svar.
Interessant nok gør dette sig også gældende i søge-regi.
Når vi skruer lidt op for kompleksiteten i spørgsmålene, oplever vi således, at ChatGPT Search i langt højere grad kommer til sin ret.
For ved de mere komplekse forespørgsler giver ChatGPT Search et detaljeret, sammenfattet svar med konkrete links og kildehenvisninger til teksten. Noget, der normalt kræver tid og research at nå frem til, idet man skal klikke sig igennem 4-5 forskellige sites i Googles søgeresultat. Som en ekstra bonus slipper man med ChatGPT Search også for Googles sponsorerede indhold.
Her er for eksempel en søgning på, hvad der rører sig inden for AI og e-commerce i Aarhus. Der gives et sammenfattet overblik over, hvad der rører sig. Hvem er mon det øverste resultat ift. AI-relevante virksomheder i Aarhus? Spændende 😇

På søgninger der kræver et hurtigt overblik over et relevant emne, fungerer ChatGPT Search således ganske udmærket, selvom søgeresultatet bliver ret begrænset sammenlignet med de mange sider på Google.
Og begrænsningerne kommer for alvor til udtryk på kortere, bredt definerede søgninger. På en produktrelateret søgning på ”long leather boots” gav ChatGPT Search eksempelvis følgende resultat:

Det er et tydeligt eksempel på en klassisk, kort Google-søgning, hvor vi var mere på udkig efter konkrete produkter end de aktuelle trends inden for lange læderstøvler.
Dette gør sig dog ikke gældende altid. Vi lavede nemlig også søgninger, hvor det lykkedes ChatGPT Search at finde relevante produkter frem.

Denne søgning giver dog et hurtigt bud på, hvilke 55 tommer-tv der er bedst på markedet. Men omvendt er det svært at afkode, hvad priserne er, og om de forhandlere, der linkes til er pålidelige. Ofte linker ChatGPT Search for eksempel til udenlandske forhandlere, selvom der er danske forhandlere, der har de samme produkter.
Samtidigt er listen langt fra udtømmelig, og man skal selv aktivt spørge efter flere forslag, hvis ikke man er tilfreds med det første svar. Og så kan man også opleve at få et markant anderledes svar, hvis man laver søgningen igen fra en anden enhed eller lidt senere på dagen.
Google beholder tronen… For nu.
På baggrund af vores søgninger er den korte konlusion, at Google stadig er bedst på e-commerce og på de mange korte, faktuelle søgninger, man har i løbet af en dag. Energiforbruget ved en almindelig Google-søgning er i øvrigt også langt lavere sammenlignet med ChatGPT Search, så det er også værd at have med i overvejelserne.
Men ChatGPT Search er dog stadig splinternyt, og særligt på de mere komplekse forespørgsler og research-opgaver, er der et stort potentiale for at konkurrere med Google. Også til trods for Googles nye AI-svar.
Vi må heller ikke glemme, at et skift til ChatGPT Search også handler om en adfærdsændring inden for søgning. For store dele af verdens befolkning har vænnet sig til at bruge Google til alverdens små forespørgsler og faktatjek i løbet af dagen, og langt de fleste Google-søgninger er små, korte søgninger på maks 4 ord.
Til trods for dette, bliver det bestemt værd at følge med i, hvordan ChatGPT Search udvikler sig den kommende tid. Og så er det jo også positivt, at du nu med lidt bedre samvittighed kan sige, at du bruger ChatGPT til dine søgninger. Bare husk, at den stadig godt kan finde på at digte...