For mange AI-eksperter har den næste store revolution i AI-verdenen været bundet op på en bestemt ting: Udviklingen af brugbare AI-agenter. Altså AI-modeller, der i en eller anden udstrækning har selvbestemmelse (agency), og som - i samarbejde med andre AI-agenter – kan automatiseres til at løse komplekse opgaver. Det har ligget og luret ude i horisonten, men AI-feltet går stærkt, og nu er de første AI-agenter allerede blevet lanceret. Surprise!
De fleste ved nok efterhånden nogenlunde, hvordan ChatGPT, Midjourney og CoPilot fungerer. Du stikker dem en kommando, og de kommer med et output, hvis kvalitet er kraftigt afhængigt af den prompt, du har givet, og de datasæt som det enkelte system har til rådighed.
Det hele sker inden for det samme (mere eller mindre) lukkede system og ingen af værktøjerne er klogere, end de data, de baserer sig på – eller som vi fodrer dem med over tid, enten som enkelte brugere eller som virksomhed.
Det er alt sammen meget smart, og har et hav af vilde forretningsmuligheder i sig, men det har stadig været et stykke vej fra ”den 4. industrielle revolution”, som mange har kaldt generativ AI. Der skal lidt flere skridt til, og især én ting er afgørende: AI’s evne til selvbestemmelse og agens.
Det er netop, hvad AI-agenterne bringer med sig. Og nu er flere af tech-giganterne klar med deres første AI-agenter; OpenAI har lanceret Swarm, som er et framework til at sætte netværk af agenter op, Anthropic har inkorporeret agency i deres Claude 3.5 Sonnet med API’en ’computer use’, Microsoft har meldt ud at CoPilot får agent-features snart, Google har Project Jarvis på vej, som selv kan åbne en browser og søge for dig… og mon ikke de andre store spillere også arbejder på noget i kulissen?
Dermed er næste fase i AI-(r)evolutionen af vores arbejdsliv for alvor begyndt.
Navnet er Bond. AI Bond.
Indrømmet. Det kan godt være lidt svært at forstå, hvad AI-agenter helt præcist er, og hvad de helt præcist kan.
Sam Altman og Greg Brockman fra OpenAI har talt om det som en vision for, hvordan de ser fremtidens brug af AI: “Brugere kommer i stigende grad til at interagere med systemer – sammensat af mange multimodal-modeller og værktøjer – som kan handle og tage beslutninger på deres vegne, frem for at tale med en enkelt model.”
Den sætning forklarer ret godt, hvad AI-agenter repræsenterer som koncept.
Kort sagt repræsenterer AI-agenter et skifte fra ’tanke’ til ’handling’ inden for generativ AI, hvor systemerne ved brug af foundation models selvstændigt kan gennemføre komplekse arbejdsopgaver på tværs af det digitale økosystem, der er tilgængeligt for dem. Alt sammen uafhængigt af brugeren.
McKinsey illustrerer AI-agenternes arbejdsproces således:

Hvad betyder AI-agenter for vores arbejdsgang?
Der skal ikke megen ambition og fantasi til at forestille sig, hvor transformativt et arbejdsmæssigt skifte, AI-agenterne egentlig kan føre med sig. Lad os male et billede for dig, som bestemt ikke er urealistisk, hvis AI-agenterne udvikler sig som forventet i den kommende tid:
Du møder ind på arbejde og opdager, at kalenderen lige er skiftet til november. ”Nårh ja. Hold da op, det gik hurtigt,” tænker du og husker perifert, hvordan du maste dine børns halvslatne Halloween-græskar ned i skraldespanden med en skovl i går aftes.
Og så er det, at det slår dig: ”Shit, så er der jo under en måned til Black Friday! Og under 2 måneder til jul! Vi er jo stadig ikke helt i mål med de kampagner og indsatser, som vi skal have på plads inden da,” halvt tænker og halvt mumler du til dig selv, mens du åbner din kalender.
Den er fyldt til randen med møder om de to forestående kæmpe-begivenheder i ecommerce-verdenen, så hvornår er det lige, at du rent faktisk skal nå at lave det resterende arbejde – og inkorporere de mange inputs, holdninger og last-minute ændringer, I har talt om de sidste par måneder?
Den første sveddråbe triller ned ad tindingen.
Du åbner dine go-to-kollegaers kalendere for at se, om de mon har en ledig dag et sted. Eller bare et par timer. Men ak, de er om muligt endnu mere proppede end din egen.
Dér triller dråbe nummer to.
Men så er det, du husker, at IT skrev ud for et par måneder siden, at I netop alle havde fået adgang til en splinterny AI-agent, og at I skulle betragte det som en ekstra kollega, der kan hjælpe med alle de opgaver, som der ellers ikke er tid til.
Du skynder dig at åbne op for systemet og briefe det på situationen: Du har brug for to styks opdaterede projektplaner for jeres kampagner og indsatser til både Black Friday og jul. Du mangler nye bud på kreativerne og deres placeringer, der tager højde for de mange input, I har fået undervejs. Derudover skal du bruge en liste over kontaktpersoner hos relevante medier og samarbejdspartnere. Puha, kan du klare den, agent?

AI-agenten tænker lidt og stiller et par afklarende spørgsmål til projektet, som du hastigt svarer på, hvorefter AI-agenten giver dig en tidshorisont for, hvornår den kan være færdig med arbejdet. Cirka 7 timer. Du er skeptisk over for, om kvaliteten bliver god nok på den tid, men din åbne kalender fortæller dig, at du ikke har tid til andet, end at lade den prøve.
Herefter kan du følge med i, hvordan AI-agenten først planlægger arbejdet i mindre opgaver og allokerer opgaver videre til andre agenter i jeres digitale økosystem. Disse agenter kommunikerer og koordinerer mellem hinanden for at løse hver sin opgave med den tidligere erfaring og de værktøjer, der er tilgængelige for den enkelte agent. Nogle åbner browsers for at researche, andre åbner Midjourney og Runway og laver billeder og videoer til kampagnerne, andre igen opsætter modeller og tegner processen for projekterne op i Miro.
Du lader systemet stå med en lille smule mere ro i maven. Da du kommer tilbage fra frokost, har agenten efterladt følgende besked til dig: ”Jeg er næsten færdig med første udkast, men jeg har lige et par spørgsmål om retningen på kampagnerne og hvilke tal, du gerne vil have med i afrapporteringen.” Du svarer på spørgsmålene og uploader lidt interne dokumenter om målgrupper og KPI’er.
Da du kommer tilbage fra dagens syvende og sidste møde, ligger der et svar klar til dig. AI-agenten har samlet alle dine input og lavet en fuldt opdateret projektplan for både Black Friday- og julekampagnerne, mange nye bud på kreativerne, samt en liste med mulige medieplaceringer og kontaktpersoner hos medier og samarbejdspartnere.
Der er helt sikkert nogle ting, der ikke spiller, men du må alligevel samle kæben op fra gulvet. ”Det er altså vildt!” udbryder du, mens du tænker på, om den så også kan hjælpe med januar-udsalget. Og de ændringer til websitet, der ikke er lavet endnu. Og den SEO-strategi, I aldrig er kommet videre med. Og den interne HR-workshop i morgen. Og julefrokosten du lovede at hjælpe med at planlægge…
Resten af ugen bruger du på at køre iterationer med AI-agenten, så planer, kreativer og det hele spiller. Undervejs smiler du og siger til Camilla ved siden af: ”Altså nu må du ikke tage det personligt, men jeg tror altså lige, at jeg har fået en ny yndlingskollega.” Du griner lidt ad dig selv. Camilla griner ikke.
Konklusion
Den ovenstående fortælling er selvfølgelig en konstrueret sandhed med mange modifikationer. Men ikke desto mindre giver den dig forhåbentlig en idé om, hvilken rolle AI-agenter kan komme til at spille i vores alles arbejdsliv i fremtiden.
Med automatiseret sammenspil mellem flere AI-agenter med hver sin funktion er der meget få begrænsninger for, hvilke typer arbejdsopgaver et sådant netværk vil kunne udføre.
Der er selvfølgelig et stort, brændende spørgsmål: Bliver kvaliteten god nok til, at det faktisk kan bruges i vores arbejde?
Det skal vi lade stå usagt for nu, men når vi ser på udviklingen af andre AI-værktøjer, og hvor hurtigt det går med at forbedre kvaliteten af for eksempel LLM’er, stemmeinteraktion, billedredigering og videoproduktion, så er det bestemt ikke usandsynligt, at AI-agenterne inden for ganske få år vil kunne udføre arbejde i relativt høj kvalitet.
Dermed skal de fleste af os nok til at vænne os til nye former for AI, der nærmest kan agere ekstra kollegaer og løse en langt større del af vores arbejdsmæssige opgaver og behov.
Nu er flere af de store AI-spillere altså ude med de allerførste agenter i beta, og det bliver alt andet lige spændende at følge med i, hvordan det kommer til at påvirke måden, vi arbejder på, i fremtiden.